19 mai 2007

kronika unui referendum mioritic...19 mai 2007, de la nashu' mare

1. Un agent de politie în stare de ebrietate a amenintat, sâmbata, cetatenii aflati în sectia de votare din localitatea timiseana Babsa, sa voteze optiunea "NU", dupa ce le-a aratat buletul de vot stampilat de el, transmite corespondentul NewsIn. Agentul Ciocan a fost reclamat la Biroul Electoral Judetean ca a facut scandal în sectia de votare si a deranjat desfasurarea în bune conditiuni a procesului electoral.
O comisie de ancheta condusa de unul din loctiitorii comandantului IPJ Timis s-a deplasat în localitatea Babsa, situata la 15 km de municipiul Lugoj, pentru a investiga cazul agentului. Surse din cadrul echipei de ancheta sustin ca politistul era beat si a condus autoturismul cu care s-a deplasat la sectia de votare în stare de ebrietate.


2. Viceprimarul comunei vasluiene Stefan cel Mare a sesizat, sâmbata, Biroul Electoral Comunal, dupa ce a gasit pe tejgheaua unui magazin, situat la aproximativ 150 de metri de o sectie de votare, fluturasi electorali prin care cetatenii erau îndemnati sa voteze împotriva suspendarii lui Basescu.
Potrivit declaratiei viceprimarului Mihai Moraru, oamenilor care intrau în magazin li se înmânau astfel de fluturasi, odata cu produsele cumparate.
Gestionara de la magazinul din comuna Stefan cel Mare a declarat ca nu stie cine a pus pliantele pe tejghea. De asemenea, femeia a spus ca nu a stiut ca legea nu permite distribuirea unor asemenea materiale promotionale în ziua votarii.


3. Procesul de votare s-a reluat la sectia 34 din Cluj-Napoca, unde la ora 14.20 se suspendase pe motiv ca buletinele de votat erau invalide, fiind stampilate cu "votat" în loc de stampila de control. Dupa mai bine de doua ore, sectia de votare a primit 1.200 de buletine de vot noi de la alte 6 sectii din zona, iar votul a fost reluat.
Sâmbata, la ora 14.20 presedintele BEJ Cluj, judecatorul Radu Dusa, a decis suspendarea votului constatând nulitatea voturilor. 517 cetateni îsi exercitasera deja dreptul la vor la sectia 34, voturile fiind anulate, la fel ca si restul de 1.117 buletine stampilate gresit.


4. Un numar de 125 de detinuti din 1.500 aflati în Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova au votat la referendum, printre acestia numarându-se Vasile Balint, zis Sile Camataru, si Petru Nica, unul dintre cei implicati în "jaful secolului".
În timp ce Petru Nica nu a vrut sa se lase fotografiat si a refuzat sa faca vreo declaratie presei, Sile Camataru a pozat ca un star de cinema, iar dupa vot a declarat presei ca a votat împotriva suspendarii presedintelui. În acelasi timp, nu a pierdut ocazia sa spuna ca traieste cu speranta ca instanta suprema, unde are termen de judecata pe 22 mai, sa îi faca dreptate, deoarece se considera nevinovat si nu stie "cum i-au fabricat procurorii un astfel de dosar nedrept".
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, aflat si el în detentie la Rahova, nu a votat, pentru ca în urma condamnarii definitive i-au fost interzise drepturile civile.


5. Zeci de lăuze de la Maternitatea 'Dr. Dumitru Popescu' din Timişoara nu şi-au putut exercita dreptul de vot, deoarece actele lor de identitate au fost închise într-un dulap de la Biroul de Internări, transmite corespondentul ROMPRES.
Lăuzele aşteaptă ca persoana care are cheia de la dulap să vină la serviciu şi să le restituie documentele de identitate, pentru a-şi putea exercita dreptul de vot.


6. Peste 322 de persoane care au votat la o sectie din Pitesti nu au semnat tabelele în care este consemnata prezenta la urne, deoarece membrii comisiei de votare au uitat sa le ceara acest lucru, transmite corespondentul NewsIn.
Toate persoanele care si-au exprimat votul pâna la ora 14.00 la Sectia 64 din Pitesti, au plecat fara sa li se ceara sa semneze tabelele în care au fost trecute totusi datele lor de identificare, au recunoscut reprezentantii comisiei electorale, care au motivat ca a fost vorba de o scapare, ca nu au vazut casuta în care trebuia sa-i puna pe oameni sa semneze.


7. Toate secţiile de votare din oraşul Flămânzi din judeţul Botoşani au fost amenajate din pubele de gunoi.
Primarul oraşului Flămânzi, Dumitru Micuţaru, a decis construirea urnelor prin modificarea uşoară a recipientelor de gunoi, considerând ideea foarte practică.
Cele 11 pubele alocate celor 11 secţii de votare de pe raza oraşului au fost cumpărate pentru situaţii de urgenţă şi au fost folosite pentru prima dată cu prilejul referendumului privind demiterea preşedintelui.
'Anii trecuţi am folosit urne de carton, dar a fost mai greu de lucrat cu ele. Acum avem aceste pubele, care sunt foarte curate. Ele sunt uşor de depozitat şi de manevrat şi nu cred că este o problemă pentru cetăţeni', a declarat Dumitru Micuţaru.


8. Un alegător a reclamat telefonic la Biroul Electoral Judeţean Hunedoara că a observat într-o secţie de votare din municipiul Brad trei trandafiri într-un pahar, puşi pe masa unde se împart buletinele de vot, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reclamantul a considerat că oamenii sunt influenţaţi în acest fel să voteze după îndemnul PSD, mai ales că primarul din Brad este chiar preşedintele pe judeţal PSD.
"S-a verificat în secţiile de votare din Brad şi nu s-a confirmat reclamaţia. Niciunde nu era niciun tradafir", a declarat reprezentantul BEJ Hunedoara, Robert Juhasz.


9. În comuna gălăţeană Matca, unde trăieşte o mare comunitate de adventişti, doar 177 de oameni au votat până la ora 12.00, din totalul de 9.068 de cetăţeni cu drept de vot, transmite corespondentul ROMPRES.
'Ziua de astăzi este o zi în care religia le interzice adventiştilor să voteze sau să întreprindă alte activităţi, de aceea prezenţa la urne va fi foarte slabă', a declarat primarul comunei, Ionel Pohrib.
Pe de altă parte, preşedintele Comunităţii Evreilor din Galaţi, Sorin Blumer, a declarat că le-a transmis celor circa 100 de membri ai comunităţii din Galaţi că, deşi religia le interzice să voteze sâmbăta, a primit din partea preşedintelui Federaţiei Evreilor din România o scrisoare în care se spune că fiecare evreu poate face ce îi dictează conştiinţa.


10. Filiala Dolj a PSD a depus o contestaţie la Biroul Electoral Judeţean împotriva unui observator în vârstă de 60 de ani, acreditat din partea unei asociaţii de tineret la una din secţiile de votare din comuna Sadova, bărbatul fiind fratele preşedintelui PD din localitate, transmite corespondentul
Secretarul general al PSD Dolj, Petre Petrescu, susţine că Marin Bârsan, de 60 de ani, observator în comuna Sadova din partea "Asociaţiei Tineretul Roman pentru Naţiunile Unite", încearcă influenţarea cetăţenilor din localitate care vin la vot.


11. Procesul de votare a fost suspendat, timp de aproximativ o jumătate de oră, într-o secţie din Bistriţa, după ce cabinele de vot au căzut peste o femeie în vârstă de 93 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Votarea s-a suspendat la secţia de votare nr. 3 din Bistriţa, unde cabinele de vot au căzut peste femeie, care a fost transportată la spital cu fractură la mâna stângă.
Potrivit celor prezenţi în secţia de vot, femeia a votat, iar la ieşire patru cabine de vot au căzut peste ea. Femeia a încercat să sprijine cabinele, motiv pentru care şi-a fracturat mâna.


12. Campania lansata de Angst, potrivit careia persoanele care dovedesc ca au votat beneficiaza de o reducere de 5 % la orice produs din magazin, a adus în magazinele companiei, pâna la sâmbata la ora 14:00 cu circa 10% mai multi clienti ca de obicei, spun reprezentantii firmei.
Promotia lansata de Angst reprezinta un gest pentru a dezvolta simtul civic al cetatenilor si nu de a atrage clientii, a declarat pentru NewsIn directorul general Angst, Sorin Minea.
"Daca ati votat, aveti reducere de 5% pentru toate cumparaturile", îsi întâmpina clientii cele trei casiere din magazinul Angst din Piata Amzei.


13. Un bărbat din Bistriţa a vrut să voteze de două ori, motivând că, după ce şi-a exprimat opţiunea şi a introdus buletinul în urnă, şi-a dat seama că nu a făcut alegerea corectă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Bărbatul i-a cerut preşedintelui Secţiei de votare nr. 43 din oraş, care funcţionează în zona Hanului din municipiul Bistriţa, să-i permită să mai voteze o dată. Acesta din urmă a cerut sfatul Biroului Electoral Judeţean fiindcă nu a ştiut cum să procedeze.
Preşedintele BEJ, judecătorul Alexandru Petrişor, i-a transmis că votul odată exprimat nu poate fi anulat, astfel că bărbatul a plecat nemulţumit că nu i s-a permis să mai voteze încă o dată.


14. Un rrom din Târgu Jiu care se dusese să voteze la referendum împreună cu copilul său de un an, cu soţia şi cu părinţii lui a aflat, cu această ocazie, că nu are încă 18 ani împliniţi şi că, în concluzie, nu poate vota, în aceeaşi situaţie fiind şi nevasta lui, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Radu Gheorghe locuieşte în cartierul Meteor şi a venit la secţia de votare împreună cu copilul său de un an, cu soţia şi cu părinţii săi. Tânărul nu a fost însă lăsat să voteze pentru că nu era major, în aceeaşi situaţie fiind şi soţia sa.
"Nu ştiam că nu am împlinit 18 ani. Ştiam că de anul acesta sunt major, dar am aflat acum că mai am două luni până fac vârsta. Mă întorc acasă pentru că nu am ce face şi aştept alegerile următoare", a declarat Radu Gheorghe.


15. Presedintele Partidului Noua Generatie (PNG), Gigi Becali, a votat, sâmbata, împotriva demiterii sefului statului, spunând ca votul sau a fost "unul pentru România".
Sâmbata, în jurul orelor 10:40, Becali a venit la sectia de votare nr. 68 din Pipera, de la Scoala Generala nr. 3, însotit de unchiul sau ("nea Gica"), despre care a afirmat ca "l-a înnebunit cu rugamintea sa-l ajute pe Basescu" si a pus stampila pe NU, aratând acest lucru tuturor celor prezenti în sala.
Patronul Stelei s-a apropiat de urna si a stampilat NU în vazul tuturor, fara a mai intra în vreuna din cabinele special amenajate, profitând de faptul ca era filmat de cameramani ai mai multor televiziuni.
De altfel, Becali a încercat sa-l convinga si pe unchiul sau sa îsi exprime optiunea public, dar acesta l-a refuzat.
Becali a mai spus ca majoritatea locuitorilor din Pipera îl sustin pe Basescu si ca este imposibil ca dupa referendum presedintele României sa fie demis. "Nu are cum sa fie demis. Sunt convins ca 75-80% din populatia României va vota cu Basescu", a declarat Becali.
Presedintele PNG a început, la un moment dat, sa se uite în urna si sa încerce sa identifice voturile pentru suspendarea sefului statului. "Toate sunt pe NU. Cred ca e un singur vot cu DA, care e sigur comunist", a punctat Becali. Întrebat daca mai exisa comunisti în România, latifundiarul din Pipera a raspuns ca mai sunt înca destul de multi.


16. Preşedintele Partidului Democrat (PD) Dolj, senatorul Radu Berceanu, a fost nevoit să facă de două ori drumul la Secţia de votare nr. 8 din Craiova, amenajată în holul universităţii din localitate, pentru a-şi exercita dreptul de vot, după ce prima dată şi-a uitat cartea de identitate acasă.
După ce a votat, Radu Berceanu a spus că este pentru prima dată când îşi uită actul de identate, iar acest lucru i s-a întâmplat acum din cauza schimbărilor meteorologice, care l-au obligat să-şi schimbe hainele.


17. Preşedintele PD Mureş, Dorin Florea, a declarat, referitor la incidentul de la secţia 205 din Adămuş, în care preşedintele organizaţiei PD din localitate, Dinu Moldovan, a distrus urna fixă şi a confiscat-o pe cea mobilă, returnând-o la scurt timp, că a fost vorba despre exces de zel.
Florea a spus că, din informaţiile sale, Moldovan ar fi avut suspiciuni legate de urne şi că ar fi vrut să verifice dacă acestea au fund dublu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În acelaşi timp, Florea a spus că s-au creat psihoze referitoare la diverse metode sau încercări de fraudare.

Niciun comentariu: